Saturday, January 25, 2020
amsterdamlaatstenieuws.nl

Plasticvanger van Boyan Slat begint met opruimen drijvende vuilnisbelt in Grote Oceaan

Na jaren van voorbereiding moet de plasticvanger van de jonge uitvinder Boyan Slat deze week beginnen met het opruimen van…

By amsterdamlaatste , in lifestijl , at juni 16, 2019

Na jaren van voorbereiding moet de plasticvanger van de jonge uitvinder Boyan Slat deze week beginnen met het opruimen van de drijvende vuilnisbelt in de Grote Oceaan. Het systeem, dat bestaat uit een 600 meter lange buis met daaronder een scherm dat plastic ‘opveegt’, is met een sleepboot op de plaats van bestemming gebracht.

De opruiminstallatie, System 001 gedoopt, werd ruim een maand geleden vanuit de baai van San Francisco naar de open zee gesleept. De installatie kwam dinsdag aan in het gebied waar de schoonmaak wordt uitgevoerd. Beeld EPA

Tussen Hawaii en de Amerikaanse westkust heeft zich onder invloed van zeestromen een immense hoeveelheid plastic verzameld. In een gebied dat drie keer zo groot is als Frankrijk drijft volgens schattingen 80 duizend ton plastic. Slat hoopt deze zogeheten Great Pacific Garbage Patch in vijf jaar voor de helft op te ruimen. Daarvoor zijn volgens hem zestig soortgelijke plasticvangers nodig.

De opruiminstallatie, System 001 gedoopt, werd ruim een maand geleden vanuit de baai van San Francisco naar de open zee gesleept. Uit de testen waaraan het systeem werd onderworpen, bleek dat de constructie goed functioneert, laat Slats organisatie The Ocean Cleanup weten. De buis nam de juiste U-vorm aan, verplaatste zich met de gewenste snelheid door het water en reageerde zoals bedoeld op veranderende windrichting en zeestroming.