Saturday, January 25, 2020
amsterdamlaatstenieuws.nl

Bevrijdingsvuur aangestoken door burgemeester Wageningen

Burgemeester Geert van Rumund van Wageningen stak zaterdagavond om precies 0.00 uur het bevrijdingsvuur aan op het 5 Mei Plein…

By amsterdamlaatste , in Algemeen , at mei 5, 2019

Burgemeester Geert van Rumund van Wageningen stak zaterdagavond om precies 0.00 uur het bevrijdingsvuur aan op het 5 Mei Plein in zijn gemeente. Dat moment markeert voor het hele land de overgang van herdenken op 4 mei naar vieren op 5 mei.

Van Rumund kreeg de bevrijdingsvlam uit handen van de Britse Normandië-veteraan Raymond Lord. Deze negentiger landde in 1944 op de stranden van Normandië en was betrokken bij de bevrijding van verschillende Nederlandse plaatsen.

Zodra het vuur was ontstoken, kreeg een loopgroep uit Almere de eerste fakkel. In Almere is dit jaar de landelijke start van de nationale viering van de bevrijding. In totaal halen 82 loopgroepen uit het hele land fakkels op in Wageningen. Daarmee wordt zondag in hun eigen gemeente een bevrijdingsvuur aangestoken.

De Nationale Bevrijdingsvuurestafette is al sinds 1948 een traditie. Elk jaar komt een fakkel uit het Britse Portsmouth via Normandië naar Hotel De Wereld in Wageningen.

Brits Veteraan Raymond Lord overhandigt de bevrijdingsvlam (Foto: ANP)

Groot deel van Duitse strijdkrachten capituleerde in Wageningen

In Hotel De Wereld onderhandelden de Duitsers op 4 mei 1945 met de geallieerden, onder aanvoering van Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery, over de militaire overgave voor alle Duitse soldaten in Nederland, Noordwest-Duitsland, Denemarken en diverse andere gebieden.

De capitulatie ging de volgende dag in, 5 mei 1945. Op deze dag wordt sindsdien in Nederland Bevrijdingsdag gevierd.

De Gelderse plaats heeft sinds 2011 een speciaal vrijheidsvuur-monument met een eeuwig brandende vlam in top. In Wageningen is zondagmiddag ook het Bevrijdingsdefilé met vijftienhonderd oud-strijders en andere militaire veteranen.