Monday, December 16, 2019
amsterdamlaatstenieuws.nl

Nationale Dodenherdenking op de Dam rustig verlopen

De Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is zaterdag rustig verlopen. Tijdens de herdenking worden de oorlogsslachtoffers die zijn…

By amsterdamlaatste , in Algemeen , at mei 4, 2019

De Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is zaterdag rustig verlopen. Tijdens de herdenking worden de oorlogsslachtoffers die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

De herdenking begon in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Hier waren onder andere getuigenissen op muziek te horen. De muziek werd verzorgd door het Dubbelkwintet van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht en Lavinia Meijer.

De eerste krans werd vlak voor 20.00 uur bij het Nationaal Monument gelegd door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Het Taptoe-signaal werd gespeeld door sergeant en trompettist Leo Harmsen. Met dit signaal werden de twee minuten stilte ingeluid.

De koning en koningin legden de eerste krans (Foto: ANP)

Na de twee minuten stilte die volgden werden er nog vijf andere kransen gelegd voor aparte groepen slachtoffers. Zo werd er onder andere een krans gelegd voor de meer dan 102.000 Joden, Roma en Sinti, die werden vermoord in vernietigings- en concentratiekampen.

Na het leggen van de vijf kransen voor aparte groepen slachtoffers, hield de burgemeester van Amsterdam Femke Halsema een toespraak. “Er zijn nog altijd mensen die het verschil tussen bezetting en vrijheid zelf hebben ervaren. Elk jaar worden het er minder”, zei Halsema.

Vervolgens werden er nog vier kransen gelegd door verschillende Nederlandse overheidsinstanties. Zo legden de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer namens de Staten-Generaal een krans. Compilatie: Zo herdacht Nederland op 4 mei de oorlogsslachtoffers

Basisschoolleerlingen leggen bloemen bij Monument

Ten slotte werd een krans gelegd door minister-president Mark Rutte, minister van Defensie Ank Bijleveld, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis en de gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten.

Na het leggen van deze laatste kransen en voordat het defilé begon, legden vijftien basisschoolleerlingen nog bloemen bij het Nationaal Monument op de Dam.

Herdenkingen op veel plaatsen in Nederland

De Nationale Herdenking vond plaats in Amsterdam, maar op veel andere plaatsen werden de oorlogsslachtoffers ook herdacht.

Minister van Defensie Ank Bijleveld was bij de herdenking in Loenen. (Foto: Pro Shots)

Zo woonde minister van Defensie Ank Bijleveld bijvoorbeeld zaterdagmiddag ook een herdenking op erebegraafplaats Ereveld in Loenen bij en vond er een herdenking plaats bij de Grebbeberg in Rhenen. 4 mei: Wat voor een leven is er na de oorlog?