Thursday, November 14, 2019
amsterdamlaatstenieuws.nl

Amsterdamse basisscholen ontvangen gevluchte leraren

Acht Amsterdamse basisscholen zijn afgelopen maandag begonnen met een pilot voor gevluchte leraren uit Syrië en Turkije. Ze lopen drie…

By amsterdamlaatste , in Algemeen , at april 7, 2019

Acht Amsterdamse basisscholen zijn afgelopen maandag begonnen met een pilot voor gevluchte leraren uit Syrië en Turkije. Ze lopen drie maanden stage in de klas.

Met behulp van intensieve taal- en onderwijstrainingen moeten de tien statushouders die meedoen uiteindelijk zelfstandig aan de slag gaan. Dat zou kunnen als zijinstromer, of als onderwijsassistent. Ook behoort de lerarenopleiding tot de mogelijkheden.

De initiatiefnemers van het idee hopen zo een klein deel van het enorme lerarentekort in Amsterdamtegen te gaan. Ook zouden ze graag zien dat de diversiteit onder hen wordt vergroot.

Vluchtelingenstudenten

De pilot is een samenwerking tussen Stichting Westelijke Tuinsteden, een overkoepelende organisatie voor zestien openbare scholen in Nieuw-West, en Het Schoolbureau dat zich richt op mensen die in het onderwijs willen werken. De gemeente zorgt voor een deel van de financiering.  In september begon de gemeenteal samen met stichting UAF op de Hogeschool van Amsterdam (HvA) een opleiding voor vluchtelingenstudenten om ervaren wis-, natuur en scheikundedocenten klaar te stomen om op Nederlandse scholen aan het werk te gaan.