Thursday, November 14, 2019
amsterdamlaatstenieuws.nl

Verdachte van aanslag in Utrecht aangehouden

De verdachte van de aanslag in Utrecht is aangehouden, zo is maandagavond bekendgemaakt op een persconferentie van burgemeester Jan van…

By amsterdamlaatste , in Algemeen , at maart 18, 2019De verdachte van de aanslag in Utrecht is aangehouden, zo is maandagavond bekendgemaakt op een persconferentie van burgemeester Jan van Zanen, de politie en het Openbaar Ministerie (OM).

In het kort

  • Verdachte van aanslag Utrecht aangehouden
  • Drie doden en vijf gewonden bij schietpartij
  • Drie gewonden in kritieke toestand
  • Geen uitsluitsel over motief, terrorisme onderzocht

Aan het begin van de persconferentie stelde Van Zanen nog dat de verdachte nog voortvluchtig was, maar aan het einde kwam het bericht binnen dat de 37-jarige Gökmen T. is aangehouden.

T. werd gearresteerd bij de inval van een huis aan de Oudenoord, in de Utrechtse wijk Pijlsweerd.

De lokale driehoek kon daarna geen aanvullende vragen beantwoorden, omdat het nieuws van de aanhouding pas tijdens de persconferentie bekend werd. Beelden van arrestatie verdachte aanslag in Utrecht

Verdachte is bekende van justitie

Op de persconferentie werd wel al bevestigd dat T. een bekende van de politie is, maar verdere informatie werd niet gegeven.

Inmiddels is bekend dat T. op 4 maart voor de rechtbank in Utrecht stond op verdenking van betrokkenheid bij een verkrachting in juli 2017. Volgens de NOS is dat niet het enige vergrijp waarvoor T. voor de rechter heeft moeten verschijnen. Zo zou hij in 2012 terecht hebben gestaan voor diefstal en eind 2013 voor poging tot doodslag

De 37-jarige T., die in Turkije is geboren, was nog gedetineerd toen hij werd voorgeleid, maar is vermoedelijk vrijgelaten in afwachting van de verdere behandeling van zijn strafzaak. De aanslag in Utrecht van uur tot uur

Drie doden en vijf zwaargewonden

De aanslag in de tram in de wijk Kanaleneiland, waarbij een man het vuur opende, vond woensdagochtend rond 10.45 uur plaats. Er vielen drie doden en vijf mensen raakten zwaargewond. De toestand van drie van de gewonden is nog altijd kritiek.

“Dat deze dag zo wreed had kunnen lopen, dat schokt”, zei burgemeester Van Zanen, die op de persconferentie zijn medeleven met de slachtoffers, hun naasten en de getuigen uitsprak.

Over het motief is nog geen uitsluitsel, liet Van Zanen weten. De autoriteiten gaan ervan uit dat de schutter vanuit een terroristisch motief handelde. De politie onderzoekt momenteel ook of het motief van de schutter in de relationele sfeer ligt, meldt een woordvoerder.

Premier Mark Rutte, die maandagavond ook een persconferentie gaf, zei dat de schietpartij “alle kenmerken van een aanslag heeft”. Maar of de dader nu handelde uit terroristische of persoonlijke motieven, maakt dan volgens Rutte niets uit. “Dit was zeer ernstig, laten we het niet kleiner maken dan het is.”

Een foto van het onderzoek in het huis aan de Oudenoord, waar de verdachte werd aangetroffen. (Foto: ANP)

Bij huiszoeking ook andere verdachte aangehouden

Overigens is T. niet de enige persoon die maandag is aangehouden naar aanleiding van de aanslag. De politie deed meerdere invallen en daarbij werd – nog voor de arrestatie van T. – een ander persoon aangehouden. Het is nog niet bekend of hij daadwerkelijk betrokken is bij de aanslag.

Het dreigingsniveau werd na de aanslag voor de provincie Utrecht verhoogd naar niveau 5, het hoogste niveau. Na de aanhouding van de hoofdverdachte werd het niveau weer verlaagd naar niveau 4, hetzelfde als in de rest van Nederland.Zie ook: Dit weten we over de verdachte van de aanslag in