Monday, December 16, 2019
amsterdamlaatstenieuws.nl

Tienduizenden mensen bij klimaatmars in Amsterdam

Tienduizenden mensen hebben de regen getrotseerd om in Amsterdam mee te doen aan de landelijke klimaatmars.D De organisatie van de…

By amsterdamlaatste , in Algemeen , at maart 10, 2019


Tienduizenden mensen hebben de regen getrotseerd om in Amsterdam mee te doen aan de landelijke klimaatmars.D

De organisatie van de actie schat dat er zo’n 40.000 mensen op de been zijn. Vanuit het hele land zijn er demonstranten naar Amsterdam gekomen. Het zorgde voor drukke treinen richting de hoofdstad. Op Amsterdam Centraal liepen de perrons vol.

De demonstranten verzamelden zich rond 13 uur op een regenachtige Dam. Daar werd het zo druk, dat de politie heeft gevraagd de eigenlijke mars, richting eindpunt Museumplein, eerder te laten beginnen. Dat gebeurde nog voordat het podiumprogramma op de Dam was afgerond.

Dat programma bestond uit optredens van Claudia de Breij en Typhoon en toespraken van klimaatwetenschapper Heleen de Coninck en enkele initiatiefnemers van de scholierenstakingen voor het klimaat. Het einde van de Klimaatmars is voorzien rond 16.00 uur.

© anp
© anp

Onder de betogers zijn ook veel kinderen. Ze dragen tekstborden als: ‘Hoe ziet mijn wereld eruit als ik zo groot ben als jij?’ en ‘Mag ik ook nog wat?’ en ‘Red de aarde’.

Onder meer Shell krijgt er van langs van de demonstranten. Afgevaardigden van de SP dragen bordjes met ‘Zij verkloten het klimaat, maar wij moeten korter douchen. Shell no!’ en een omgevormd Shelllogo met middelvinger.

Drukte in de treinen naar Amsterdam.
Drukte in de treinen naar Amsterdam. © Esther Eggink

Zo’n vijftig maatschappelijke organisaties en politieke partijen hebben zich bij het protest aangesloten, dat wordt georganiseerd door Milieudefensie, FNV, Oxfam Novib, Greenpeace, DeGoedeZaak en de Woonbond.

Ze willen onder meer een eerlijke verdeling van de ‘lasten en lusten’, vinden dat de ‘grote vervuiler’ moet betalen en streven naar een toekomst waarin iedereen duurzaam en warm woont.

Onder de deelnemers zijn onder anderen prinses Irene, veel politici en BN’ers zoals Bert Visscher en Georgina Verbaan. Voorafgaand gaven onder anderen de scriba en de bisschop van Haarlem-Amsterdam hun zegen aan de mars.