Monday, December 16, 2019
amsterdamlaatstenieuws.nl

Halsema waarschuwt brandweerleiding: voor de zomer vorderingen, anders nieuwe stappen

Burgemeester Femke Halsema heeft gisteravond een oproep gedaan aan brandweercommandant Leen Schaap om snel vorderingen te maken met de veranderingen…

By amsterdamlaatste , in Algemeen , at maart 1, 2019

Burgemeester Femke Halsema heeft gisteravond een oproep gedaan aan brandweercommandant Leen Schaap om snel vorderingen te maken met de veranderingen bij de brandweer. Als dit niet snel lukt, wil zij nagaan of er nieuwe stappen gezet moeten worden.

Dit zei Halsema in een debat in de commissie Algemene Zaken. Daar werd gesproken over de uitspraken van Schaap in De Telegraaf eerder deze week en over het onderzoeksrapport van Peter van Uhm. Hij bracht afgelopen najaar rapport uit met een aantal adviezen over hoe de verandering van de brandweer vorm kan worden gegeven.

Lees ook: Leen Schaap herkent zich niet in uitspraken over Halsema, PvdO wil spoeddebat 

Volgens onder andere Forum voor Democratie lijsttrekker Annabel Nanninga is er nog te weinig gebeurd met de adviezen uit het rapport. Dat erkende de burgemeester: ‘Voorop staat dat er uitvoering moet worden gegeven aan de bevindingen van Van Uhm. Wij zijn als regiobestuur ongeduldig en verwachten dat de veranderingen komend half jaar worden uitgevoerd. Als er voor de zomer niet genoeg is gedaan, gaan we na of er nieuwe stappen gezet moeten worden.’

Lees ook: Van Uhm: modernisering brandweer moet doorgaan ondanks gebrek aan vertrouwen

Ook was er vanuit de commissie veel kritiek op Schaap omdat hij te veel zou communiceren via de media. Eerder deze week zou hij tegenover De Telegraaf hebben gezegd dat ‘brandweermannen 95 procent van de tijd zitten te wachten op brand’ en dat het ‘onder burgemeester Halsema vooral praten is.’ Schaap gaf later aan zich niet te herkennen in die uitspraken. 

Lees ook: Ook uitrukdienst brandweer boos over uitspraken Leen Schaap

Halsema wilde gisteren niet op deze uitspraken reageren omdat Schaap er afstand van heeft gedaan. Wel herkende zij zich in de kritiek dat Schaap veel in de media te vinden is. ‘Er moet meer gepraat worden bij de brandweer en niet via de media. Want daar begin ik ook wel een beetje mijn bekomst van te krijgen. Dat er politiek wordt bedreven, van alle zijden van de brandweer, via de media.’